Turpakker

 
P 1 B - Nordsjællands slotte

Havreholm slot

Kongernes Nordsjælland er navnet på den kommende nationalpark, som igen er opkaldt efter de mange spor af kongernes liv med slotte, jagtskove og hestefolde m.v. Det var især Frederik II, der kan siges at være fadder til "Kongernes Nordsjælland". Han var meget jagtinteresseret og fik samlet mange kongelige besiddelser i Nordsjælland, herunder ikke mindst Frederiksborg Slot. Christian IV blev født på slottet i 1577 og fulgte i sin fars fodspor med udbygning af slottet og anlæg af Store Dyrehave. Trods nærhed til hovedstaden er Nordsjælland et af landets smukkeste og fredeligste steder. Glæd dig til f.eks. at følge Søvejen langs vestsiden af Esrum Sø midt inde i Gribskov. Hertil og mange andre dejlige steder går denne tur, som også byder på mulighed for at overnatte på et slot.

 • 1. dag København
  Her er mulighed for at se Rosenborg Slot med kronjuvelerne i Kongens Have og cykle en tur ud til Den lille Havfrue, besøge Christiania, Tivoli eller hvad man nu lyster.


 • 2. dag til Helsingør 46 km
  Følg Strandvejen til Hellerup Tuborg Havn forbi Eksperimentarium og så N 9 til Helsingør med Kronborg Slot. Undervejs passeres flere spændende museer, bl.a. Karen Blixen Museet på Rungstedlund og Nivågårds malerisamling.


 • 3. dag til Hillerød via Louisianna og Fredensborg 38 km
  Enten ud forbi Gurre Slotsruin og så sydøst til Espergærde eller retur ad N9 til kunstmuseet Louisianna i Humlebæk. Videre til Nivå, hvorfra en snedig sti, Langstrupstien (R 36) fører til Fredensborg, hvor Dronning Margrethe bor om sommeren. Endelig går dagens etape til Hillerød, hvor man ikke må gå glip af Frederiksborg Slot. Gå en aftentur på stien rundt om slotssøen og gem evt. besøget indendørs på slottet til næste morgen (tjek åbningstider).


 • 4. dag til Havreholm Slot via Esrum Kloster 25 km
  Nyd slotshaven på vej op ad Rendelæggerbakken forbi Barokhaven med sommercafé på bakken. Der cykles til Nødebo og ned langs Esrum Sø.

  Bøgen læner sig ud over Esrum Sø og indrammer udsigten. Borde og bænke flere steder langs søen indbyder til rast. Her langs søen indrettede Det kongelige Frederiksborg Stutteri i sin tid 6 vange indhegnet af stengærde til sommergræsning og de små huse, der nu ligger på Søvejen, blev bygget til vangemændene, som skulle passe på hestene.

  Ved Dronningens Bøge kan man fra bådbroen få et glimt af Fredensborg Slot og lægge mærke til det maleriske landskab, der opstår som græsningsskov. Sådan har det været gennem århundrede og så sent som indtil 1937 har bønderne fra Nødebo sendt deres kreaturer på græs her. I nyere tid har Skov- og Naturstyrelsen så genskabt dette lysåbne landskab.

  Nordligst på Søvejen nås landevejen, som krydses forsigtigt. Fortsæt ad skovvejen modsat og læg mærke til de flotte flådeege, bl.a. Nelsons Eg. Herefter følges vejen mod Esrum, hvor man kan besøge Esrum Kloster og Møllegård.

  Fra Esrum cykles mod Villingerød, hvor ådalen langs Gurre Å leder opstrøms til Havreholm Slot.
  Du kan overveje at blive en ekstra nat på dette dejlige sted og udforske området herfra.

 • 5. dag til Tisvildeleje 33 km
  Cykle op til Hornbæk og se mindestenen for Holger Drachmann og havnen. Herfra findes et meget smukt forløb af Nordkyststien over Horneby Sand til Dronning Mølle. Nogle af landets bedste badestrande kan findes her hele vejen langs nordkysten. Der er også livlig sommerstemning på gode dage med iskiosker og butikker med kunsthåndværk m.v. Følg blot Nordkyststien (R 47) hele vejen til Tisvildeleje.


 • Kornmarker på Nordsjælland

 • 6. dag til Jægerspris via Hundested 40 km
  Fortsæt ad Nordkyststien på en dejlig strækning, hvor biler er forment adgang. Pas på gennem Troldeskoven og lav evt. en afstikker til Asserbo Slotsruin, nu vi har slotstemaet i gang. Fra Sølager på sydsiden af Halsnæs og ikke langt fra Hundested tages færgen over til Kulhuse. Herfra følges N2 eller R40 ind i Nordskoven til de tusindårige ege, hvoraf Kongeegen stadig er i live, selvom den dog går på krykker. Men imponerende nok med lysegrøn krone efter 2000 år.
  Overnatning i Jægerspris eller Frederikssund eller Jørlunde.


 • 7. dag tilbage til København 47 km
  Følg N2 hele vejen til Rådhuspladsen over Farum. Evt. besøg i den gamle købstad Slangerup med "domkirke" og miniby og jazzfestival.For yderligere oplysninger kontakt
Foreningen Frie Fugle: forening@friefugle.dk

Til toppen af siden