Turpakker

 

P 8. Malta og Gozo på Cykel


Pakken til Malta og Gozo på Cykel kan bestilles via bestillingsservice.

Pakken indeholder:
  • Kort ca. 1:100.000 med bykort
  • adresseliste vedr. overnatning
  • ruteforslag øerne rundt
  • praktiske oplysninger om rejse til og rundt på øerne

For yderligere oplysninger kontakt
Foreningen Frie Fugle: forening@friefugle.dkSti ned til St.Thomas


Malta og Gozo på cykel

Af Jens Erik Larsen

Langt ude i havet ligger en lille ø, som hedder Malta. Heldigvis er den ikke alene, idet Gozo ligger 20 minutters sejlads nord for og i mellem dem, ved den blå lagune, gemmer babyøen Comino sig. Samlet er størrelsen af øerne noget i stil med Als.

Da jeg for et par år siden spurgte det lokale cyklistforbund om mulighederne for at cykle på disse øer, var svaret, at det kunne man godt, men kun søndag morgen mellem 7 og 9, mens bilisterne sov.

Nu har jeg prøvet at cykle øen rundt og måtte tage både fredag, lørdag og søndag i brug. Ved at finde nogle snedige stier, små veje og benytte nogle cykelstier, som der faktisk er lavet flere af, så lykkedes det at få en fin cykeltur ud af det. Herved fik jeg samlet materiale til at kortlægge et fremtidigt net af nationale cykelruter.

Stengærder på Malta

Konklusionen på projektet er et forslag om at etablere en national cykelrute rundt på Malta, som kunne hedde Melita Cycle Route (gammelt ord for Malta, som turistmyndighederne benytter som branding) og måske benyttes det 8 kantede ridderkors som logo for ruten. Ligeledes planlægges en national cykelrute rundt på den noget fredeligere ø, Gozo. Her kan man i højere grad benytte eksisterende småveje, som dog mange steder trænger til fornyelse af asfalten. Man kan cykle ud til Calypso Cave - som også omtales i "Pirates of the Caribian". Det er et fascinerende udsigtssted ovenfor en rød sandstrand indrammet af klipper. Måske denne rute tager Calypsos navn. Man kan så slutte turen på Gleneagles Bar i havnebyen Mgarr. Det er her øens sjoveste indbygger mødes og fortæller røverhistorier, mens bartenderen "Mr. Why Not" står for beværtningen. Navnet har han tilegnet sig fordi han 1. og 2. gang, man tilbyder ham en drink, siger nej, men 3. gang siger han.. ja netop.

Cykelturister På Gozo

Det har været spændende at lære disse sydhavsøer at kende gennem et stort projekt, som vi har udført for Malta´s Trafikministerium, delvis betalt af EU-midler. Landet havde i forvejen lagt op til, at der skulle gøres noget for at ændre på de trafikale forhold. Ved hovedstaden Valletta er der således indført road pricing og "park and ride" samt faktisk også "park and bike" system. Endvidere er der bygget flere cykelstier. Disse hænger dog ikke sammen, men det er et af projektets ideer at få et sammenhængende rutesystem.

Cykelturismen er allerede så småt i gang på Gozo, hvor man godt kan cykle rundt i dag uden problemer. Med lidt forsigtighed kan man også godt cykle på Malta, bl.a. ud fra Dansk Folkeferies fremragende center på nordøen, nær havnen, hvorfra der sejles til Gozo.

Hvis nogen skulle have lyst til at prøve at cykle på de lune øer, der ligger på breddegrad med Tunis, så hjælper denne pakke med råd og vejledning.Til toppen af siden