Turpakker

 

P4. Mallorcas klostre og Menorca


Pakken til Mallorca kan bestilles via bestillingsservice.

Pakken indeholder:
  • praktiske oplysninger om transport til Mallorca og Menorca
  • oplysninger om forsikringer, cykel, udstyr, huskeliste, bus, tog og cykeludlejning på Mallorca, litteratur, klima m.m.
  • Cykelkort over Mallorca
  • adresseliste vedr. overnatning på klostre og pensioner
  • ruteforslag øen rundt samt endagsture
  • artikler om cykling på Mallorca og Menorca

For yderligere oplysninger kontakt
Foreningen Frie Fugle: forening@friefugle.dkklosterbillede


Mallorca-Menorca Safari

Af Jens Erik Larsen

Vi har cyklet på Mallorca mange gange i tiden løb, så det nye på den netop afsluttede safari tur var en ekskursion til naboøen Menorca. Dog var det også nyt allerede i lufthavnen i Palma at se, hvordan cykelturismen rigtig er kommet på lystavlen. Mange skilte viste hen til, hvor cyklerne blev udleveret og lige uden for lufthavnen blev vi mødt af funklende nye skilte, som viste cyklister udenom motorvejen og ind mod Palma. Afmærkningen forsvandt dog ved noget vejarbejde, men nu kendte vi jo vejen, og nede ved Middelhavet dukkede nye skilte op. Ja, man kan faktisk i dag cykle bilfrit fra havnen i Palma til efter Arenal promenaden og her overtager cykelrute skiltning på mindre veje til Llucmajor, skomagernes by.

Strand på Mallorca

Så det var en fin start for 10 små cyklister, der dagen efter blev til 12. Der blev sat kurs mod klosteret Sant Salvador, der siden år 1348 har ligget 510 m.o.h. på en top i landskabet omme bag Felanitx. Sej opstigning, men super flotte værelser med udsigt og bad og så til bare 30 Euro for et dobbeltværelse. Og en god restaurant i hjørnet af den solide middelalderbygning blev rammen om dagens sidste anstrengelser med at løfte et par glas rødvin til læberne.

Cykeltavler en nødvendighed

Via Alcudia sejlede vi til Ciutadella på Menorca, som er en relativ lille ø ca. 17 x 50 km. Her er stille og roligt uden travlhed og turiststress. Vi boede på et lille hotel midt i byen og kunne lige vade ned ad gågaden til havnen, hvor flere spændende fiskerestauranter fik besøg af os i de 3 dage. Øen udmærker sig ellers med nogle helt utrolig flotte strande og ved ihærdig søgen og cykling kan man finde en blå lagune gemt bag jordbærtræer og ha┤ den næsten for sig selv

Til gengæld er det ikke så let at cykle øen rundt, fandt vi ud af. Der er stort set kun Ún stor vej på langs og så nogle stikveje ud til strandene. Imidlertid så vi ligesom på Mallorca flere informationstavler og vejvisninger henvendt til cyklister og via en stak cykelkort fra turistbureauet, begav vi os ud på en ekspedition ad cykelrute nr. 1. Det gik fint i starten, hvor ruten fulgte små asfaltveje omgivet af stengærder, men så røg vi ud på knoldede grusveje. Her kom en bondemand dog løbende efter os og sagde, at vi var helt forkert på den – skiltningen var placeret forkert. Tilbage gik det igen godt, men så gik ruten ned i en kløft og vejen blev fyldt med kæmpe sten og det gik stejlt nedad. Godt vi ikke havde bagage med. Har senere hørt at dette kaldes en middelsvær mountainbike rute, og at vi nemt kunne have ramt en vandrerute lidt længere vestpå, hvor man skal fire sig ned ad en lejder – ja det kunne have været et kønt syn med cykler!

Noget kunne tyde på, at der er brug for en cykeltrafikplanlægger og bedre formidling af ruternes forskellige muligheder og umuligheder. Men via lidt forskellige veje kom vi videre og op på øens højeste punkt, der blot er 350 m.o.h., men højt nok til at se hele øen. Her på toppen ved klostret, Monte Toro, slutter så denne beretning.


Sej cyklist på Toro

Cykelsafari til Mallorcas klostre.

Af Jens Erik Larsen

Ved lufthavsbygningen i Palma drejer vi til højre og følger en gammel glemt og nærmest tilgroede vej ned til kysten. Cyklerne triller langs stranden med utallige hoteller og restauranter på den anden side. Et par km efter Frederikshavns Frikadelle Restaurant holder denne verden pludselig op. Vi er nu nået til "Det andet Mallorca".

Det andet Mallorca
Det åbne land bølger i bakker og bjerge indover øen og klippekysten ligger nedenfor havets bølger. Snart bliver det rigtig spansk landidyl med flotte stengærde, der glinser rødt og gult i den lave sol, mens de omkranser mandel- og oliventræer.

Nu er det tid at sætte kursen mod Randa-bjerget, hvor Fader Francisco og munkene i det første kloster venter på os. Turen går over Llucmajor før den egentlige opstigning starter, og mørket når at sænke sig over øen før alle er oppe på toppen af taffelbjerget.

Bar Stop i Petra
Aftenen efter bor vi i et ganske lille kloster, Bonany. Her må vi spise nede i landsbyen Petra, hvor vi finder alletiders typiske spanske bar med grønne farver og neonlys i loftet - Bar Stop - og har en herlig aften. Det unge værtspar giver en lokal drink, efter at turlederen havde prøvesmagt forskellige muligheder og paellaen bliver serveret med omhu.

Da konen gik ud efter æg....
Den påfølgende morgen triller vi med søvnige øjne ned af bjerget til morgenmad i Petra. Der bliver sat stole ud i solen foran baren, og mens vi langsomt vågner op i løbet af en times tid, bliver kaffen serveret, og den trinde matrone henter først brød i den ene ende af byen, så æg i en spand i den anden byende. Til sidst får vi serveret de dejligste bocadillos (sandwich) med røræg.

Så går turen videre. Kortégen sniger sig som en lang slange rundt om hushjørnerne, gennem labyrinten af snævre gader og ud i det åbne land langs gul-røde stengærde omkring marker med mandel- og oliventræer. Videre mod de mere kendte klippekyster mod nord....

Cykelstatuen i Sineu
Midt på øen skal vi gennem Sineu. Feltet er lidt spredt, men vi har altid en aftale om at vente på hinanden ved kirken på plazaen i den næste by. Og kæmpekirken i Sineu kan ses lang tid inden, vi når frem. Som en katedral rager den op midt i Sineu. Byens seværdighed er ellers en statue af byens unge helt, der i 1955 vandt et eller andet cykelløb. Nu står han afbildet i sten med både cykel og pokal. Her midt på øen er det svedende varmt selv om vi er midt i oktober. Men det er jo også regn og rusk i Danmark, vi er flygtet fra.

Mens vi står og ser på cykelstatuen råber en af deltagerne fra baren på det lille torv, at han har fundet ud af at en konjak er billigere end en kop kaffe. Ja, "Det andet Mallorca" har mange fordele tænker jeg og tar'en slurk af vandflasken fra cyklen.

Mod højere bjerge
Da vi når til læderbyen Inca, er det slut med de små bakker. Nu starter opstigningen til den bjergkæde, der dækker hele den nordøstlige del af Mallorca. At cykle opad er både et spørgmål om "cykologi" og lave gear. Man må tage sagen etapevis og tilsidst kommer man op!

Vi bor et par dage på det store og noget turistede kloster Lluc. Her er fine muligheder for vandreture i bjergene.

På opdagelsesrejse til bjergtop
Mere afsides ligger klosteret Puig de Maria. I udkanten af Pollenca finder vi et gammelt halv bøjet skilt med navnet. Vejen bliver til en sti, vi krydser et par nye veje og begynder opstigningen ad en meget smal vej. Bjerget, vi skal opad, ligger som en sukkertop i landskabet ikke så langt fra kysten. Det minder om en vulkan i formen.

Halvt oppe ser vi byen Pollenca under os med huse som små legoklodser. Da vi når toppen begejstres vi af klosterbygningens smukke beliggenhed omgivet af stilhed og en udsigt så fin over Alcudia bugten samt over halvøen Formentor, der som et kæmpe søuhyre med rygfinne af sten bugter sig langt ud i Middelhavet.

Vi sidder med et glas vin i vindueskarmen og nyder udsigten før aftensmaden. Rummet, vi sidder i minder om et kirkeskib, men er blot munkenes spisesal med en dyb brønd for enden. Her hentes alt vand og på værelserne vasker man sig hermed i savantefadene. Munkene har forladt stedet for 2 år siden og et lille kollektiv driver det nu som vandrerhjem.

Tænk, at Mallorca har gemt disse hemmeligheder for os i så mange år. Og det vil vedblive at være ukendt for de fleste Mallorca-turister, for det kræver lidt indsats af benmusklerne at nå disse oplevelsesmæssige højdepunkter. Men det er det værd.

I baghovedet ligger dog også, at de største oplevelser ofte er ganske små, som når solen varmer dagen op på grønne caféborde i en lille landsby midt på øen, hvor ingen har travlt.Til toppen af siden