Turpakker

 
P5. Katalonien

Pakken til Katalonien kan bestilles via bestillingslisten


Pakken indeholder:
  • introskrivelse
  • baggrundsnotat med praktiske oplysninger
  • kort 1:400.000 (Michellin) med ruteforslag
  • beskrivelse af ruteforslag og seværdigheder
  • liste med anbefalelsesværdige billige hoteller
  • kopi af artikler
For yderligere oplysninger kontakt
Foreningen Frie Fugle: forening@friefugle.dk


Terrasse i Mas Garante


Efterårssafari i Katalonien

af Jens Erik Larsen

Selvom vi var tretten til bords og tretten cyklister på bjergene syd for pyrenæerne, så forløb turen uden uheld bortset fra de sædvanlige småproblemer med cyklerne. Vi fløj direkte til Barcelona, og nåede let centrum ved at tage cykler med toget fra lufthavnen. Her følger lidt om, hvad du kan se undervejs,

Manresa (205 m.o.h.)
Togturen tager ca. 1 1/2 time. Bemærk udsigten mod syd til den savtakkede bjergkæde Montserrat (1238 m.o.h.) med klosteret af samme navn og den sorte madonna. Manresa er ikke noget at skrive hjem om, siger flere guider. Der er i virkeligheden et meget hyggeligt gammelt centrum at gå rundt i med stejle gader og trapper og uden biler.

Solsona (664 m.o.h.) 52 km
Vejen stiger stille og roligt fra 205 m.o.h. til 664 m.o.h. Man kan prøve bjerg-gearene af ved at køre op til den flotbeliggende Cardona og spise frokost. Her er market om søndagen. Solsona er en virkelig smuk lille middelalderby. Hotellet San Roc er en speciel bygning tegnet af en af Gaudi-skolens elever. Det ligger fint lige i kanten af den gamle bydel og har en stor terrasse, hvor man kan drikke sin indkøbte vin.

Berga (715 m.o.h.) 43 km
Ruten er spektakulær med smal vej, mange sving, flotte glat-eroderede klipper og vild bevoksning. Klippernes farver og former minder om Gaudi's huse inde i Barcelona - måske har han hentet inspiration på cykelture heroppe.

Via Verde mod Girona

Næste by Guixers er blot en restaurant beliggende i det dejligste grønne englandskab, man kan forestille sig lige ved floden. I det hele taget er det et meget smukt og øde landskab med frodig skovbevoksning.
Berga ligger nede i et stort hul, set fra denne side, bag en stejl. klippevæg.

Olot (443 m.o.h.) 74 km
Lige før Ripoll nås hovedvej N 152, men der er cykelsti ind til Ripoll. Byen var i øvrigt Kataloniens hovedstad indtil år 1000. En ny vej går lige ud af landevejen til den gamle by Sant Joan de les Abadesses, hvorfra man svinger op på en charmerende lille vej ind i skovene. På fortsættelsen passeres en restaurant og passet Collado de Capsacosta (870 m.o.h.), klosteret Sant Salvador (også restaurant) og en herlig slynget vej ned til en nyere regelret vej ind til Olot.

Op mod Sant Hilary


Sant Hilari Sacalm (801 m.o.h.) 63 km
En cykelrute på nedlagt jernbane går helt fra Olot til Girona (54 km). Belægningen er rimelig fast, men det støver noget. Ruten starter ved den gamle Olot station lidt syd for centrum. Man følger floden Fluviá gennem Font de San Roc parken i starten, og så glider man ud på landet og ca. 400 højdemeter nedad de næste 40 km. Ruten kører i kanten af landsbyerne, så hvis man har lyst til at se andet end skov og jernbanebroer, må man "stå af" undervejs.

Efter Anglés cykler man tilsyneladende lige mod en bjergvæg, men som man nærmer sig dukker mulige gennemgående smalle dale op. Opkørsler til Sant Hilari er noget af det bedste cykelbjergkørsel man kan finde. Bilerne er ledt en anden vej, og man kommer gradvist opad med gode stigningsprocenter, bløde kurver og flot landskab med stor variation i bevoksningen. Man ser bl.a. jordbærtræer, ligesom på Mallorca. Og landskabet og vejen kurver ligner i det hele taget noget af det bedste fra Mallorca. En kilde med frisk vand til vanddunken passerer man også. Det sidste stykke ind til den lille middelalderby går nedad - det hævner sig næste dag!
Sant Hilary er en lille overskuelig by med pragtfuld beliggenhed. Hotel Ripoll er et fint lille familieforetagende, bygget af "bedstefar" 1934.

Tilbage til Barcelona
Der er ca. 80 km mere at cykle ned til Sabadell, hvorfra man med fordel kan tage toget ind til Ramblaen i Barcelonas centrum. Bortset fra, at man her skal passe særligt på lommetyve, så er denne kæmpe gågade helt fantastisk med optræden af professionelle kunstnere og amatører døgnet rundt.

Vi sluttede vores tur med en formen fiskemiddag ved havnen og dernæst slentretur ned til stranden, hvor de friskeste frie fugle forvandledes til fnisende fisk i Middelhavets bølgeskvulp.Til toppen af siden