Turpakker

 
P 1 A. Hærvejen - en historisk cykelrute - Til fods eller på cykel


Hærvejsruten er den først etablerede af de Nationale Cykelruter og stadig en af de mest populære. Vi tilbyder at booke spændende overnatningssteder undervejs og giver gode tips med på turen. Desuden kan man overskride grænsen og fortsætte til Rendsburg ved Ejderen, hvortil vi har kortmateriale.

Overnatningerne foregår privat og på historiske kroer og indbefatter morgenmad samt tips om, hvor man spiser godt og billigt om aftenen.

Eksempel på B&B midt på Hærvejen: wwww.tyklundgaard.dk

Vi kan yderligere hjælpe med booking på ud og hjemrejse samt levering af cykelkort for hele landet.

Send start- og slutdato for rejsen samt ønsket dagsmarch og deltagernes navne og adresser pr. mail eller brev til Foreningen Frie Fugle.

For yderligere oplysninger kontakt
Foreningen Frie Fugle: forening@friefugle.dk


haervejen

Opdagelsesrejse for børn på Hærvejen

Af Jens Erik Larsen

Hærvejen rummer masser af historie og mystik, som vil tiltale såvel børn som voksne og børnene vil tilmed juble over veterantog, løvepark og Legoland.

Det er nemt at følge den skiltede nationale cykelrute nr. 3 fra Viborg til Padborg og man kan som forældre lære de vigtigste kulturhistoriske mindesmærker at kende og derved fortælle børnene spændende historier undervejs.

Som dansker kan man med fordel supplere bagagen med en af bibliotekets dyberegående bøger om Hærvejen af f.eks. Steen S. Blicher, Hugo Matthiessen, Mads Lidegård eller Børge Mosumgaard.

Kræmmere, krigere og røvere...
Fra Viborg følger man cykelstien langs hedeplantagen og møder i udkanten heraf turens første mindesmærke bestående af en vejtromle med teksten: "kræmmere, krigere, kærrer, karosser, ryttere, drivere, vandringsmænd, heste, stude, gæs, fromme, gode, onde...".

Røverhøje og Jens Langknivs Hule
Man skal passe på de onde vejfarende, for kort efter på ruten passerer vi Røverhøje, dvs. man skal gå lidt på opdagelse inde i skoven for at finde de tilgroede høje. De vejfarende blev i gamle dage tit udsat for røveriske overfald, som når diligencen i westernfilmene angribes. Og netop her i de tætte skove har røverne haft kronede dage.

En af røverne var Jens Langkniv - en dansk udgave af Robin Hood. Lokalbefolkningen har opkaldt en langdysse fra yngre stenalder efter ham: Jens Langknivs Hule, beliggende i hjørnet af Ulvedal Plantage. Den har 2 kamre og er 40 m lang, men det er ikke mere muligt at komme derind.

En glemt seværdighed i Vrads
Et par dagsmarcher fra Viborg nås de dramatisk dybe hulveje og hederne ved Vrads Sande - et smukt tidsløst landskab. Vrads gemmer på en hemmelighed oppe bag det tidligere feriecenter - nu et meditationscenter. Her har Dunnerborg smeden holdt til i århundreder.

Man kan i dag gå på opdagelse i en mystisk verden, som en af de sidste smede har lavet. Han har opbygget sit eget univers i form at en park med snørklede stier, underjordiske gange med skulpturer i sten og metal. Hele herligheden fremstiller et livsforløb, hvor man først fødes gennem livmoderen, kommer forbi børnenes ønskebrønd, går ind i labyrintagtige stier og tilsidst når til højen med stenen "Lær mig sol at dale". Det er spændende for både børn og voksne, men lad ikke børnene gå derned alene.

I Vrads kan man få oplysning om overnatning m.v. i den gamle købmandsbutik, og man kan tage børnene på en tur med veterantoget til Bryrup eller spise middag i restauranten indrettet i stationsbygningen og nogle gamle togvogne.

Overkørt pindsvin

Møde med broncealdermand ved Det Store Vandskel
Midt på Hærvejen møder vi en broncealdermand ved Det Store Vandskel. Under et stort træ i Tinnet Krat har man udsigt til en gravhøj og en mindre sø. Mens regndråberne triller ned ad træets stamme, flyder tankerne tilbage i tiden. I gravhøjen rasler broncealdermanden med skelettet. Hvis hans øjne ikke var udslukte, ville han nok undres over vores tohjulede køretøjer. For 3000 år siden vandrede han her på den jyske højderyg. Han måtte følge højderyggen, når han skulle rejse op gennem Jylland, fordi det var vanskeligt at passere åerne, hvor de var bredere.

Måske husker regndråberne, der drypper fra træet, broncealdermandens kvaler med at komme frem. Dråberne kan jo have passeret højderyggen flere gange på deres uendelige rejse mellem jord, hav og himmel. Vanddråberne løber fra træet, henad grusvejen og ned i Skjernåen, som udspringer i en lille sø tæt ved.

Hvis disse dråber var faldet i engene nogle hundrede meter længere østpå, kunne de have set frem til den længste rejse, man kan opnå som vandråbe i et dansk vandløb, nemlig Gudenåen. Man kan gå på opdagelse efter åens udspring - ligesom Livingstone ledte efter Nilens kilder. Det er flot at se vandet boble frem og tænke sig, at det skal på en rejse på 160 km ud til Randers Fjord. Her i det typiske hærvejslandskab kan man spise sin medbragte frokost og drikke kildevandet dertil.

Givskud Løvepark
Tilbage på Hærvejen nås løveparken, hvor de store dovne "katte" ofte ser søvnige ud. Man kan ikke få lov at cykle ind til dem. Så cyklerne må hvile, mens man benytter en lille safaribus. Bagefter kan man gå frit rundt og se på mere fredelige dyr, og der er masser af legemuligheder for børnene.

Over Randbøl Hede
Snart går hærvejsruten ud over Randbøl Hede til det flade Vestjylland. Det fortælles at pesten "den sorte død" udslettede alle her i 1350'erne. Der var kun én mand tilbage i Randbøl, som i sin nød gik op i kirketårnet og ringede med klokken. Efter nogen tid hørte han Vorbasse kirkeklokke svare. Han gik så til Vorbasse og fandt her en kvinde, som var den eneste overlevende i Vorbasse Sogn. De levede lykkeligt til deres dages ende.

Legoland
Nogle km efter Tøsby Kro tages cykelrute 34 vestpå til Billund og Legoland. Her ser verden lidt anderledes ud end "de gamle dage" på Hærvejen - men børnene vil nyde det. De kan bl.a. grave guld og få en guldmedalje med hjem.

Frokost i gravhøjen
Der er ingen grund til at lade sig slå ud af regn. Jeg husker en oplevelse fra Holmshus Stendysser ved Vedsted. Her søgte vi ly for regnen ved at gå ind i gravhøjens mørke med den medbragte mad. Mens regnen udenfor piskede ned vænnede vi os til mørket og kunne svagt skimte hinanden. Det vakte en del morskab at få maden sendt rundt i mørket og børnene syntes, det var sjovt at lege hule med de voksne.

Hærulf, Strangelshøj og Asterix
Kort efter møder vi flere sten, som leder tankerne hen på Asterix og Co. Hærulfstenen før Hovslund er en ensom og tavs vejviser og på Strangelshøj på modsatte vejside kranses højen af flere bautasten. Det siges, at en af dem vender sig, når den lugter brød.

Over grænsen
Hærulfstenen har været en tur over grænsen, som tysk krigsbytte i 88 år af dens 900 årige historie. Vi kan også fortsætte over grænsen, men tager nok en kortere tur end Hærulf gjorde. Hærvejscykelruten fortsætter således forbi Danevirke gennem gammel dansk land til Rendsburg.

Hvis du ønsker at skrive et program for alle turene ud, så brug denne pdf-fil med Dansk Cykel Safaris program.

Til toppen af siden