Lolland-Falster for fodfolk og pedaltrampere

 


Med et skub i ryggen af EU-midler er Lolland og Falster ved at komme rigtig godt derudaf med hensyn til faciliteter for vandrere og cyklister. De Frie Fugle ved undertegnede har i foråret 2004 haft travlt med at koordinere udarbejdelsen af 2 guide-bøger for henholdsvis vandrere og cyklister.

På møder i Maribo med lokale eksperter og ildsjæle fra de 2 "tandem-øer" er brikkerne faldet på plads og siden har computeren glødet, og nu er der skrevet og tegnet 19 nye cykelture og 20 nye vandreture.

Her er lidt uddrag fra en udkant, hvor du sikkert aldrig har været:

..." ved kirken, der er fra 1200 og som fik Vålse til at vokse fra Egense. Fra Vålse gl. skole går man syd ud af byen på en markvej, der slynger sig ned gennem den forhenværende vig, nu Vålse Inddæmning. Dæmningen, der er 1000 m lang og 2,5 m høj blev lavet i 1841 med skovle, trillebøre og hestevogne, men først i 1875 fik man pumpet vandet ud over Storholmen nord for inddæmningen.

Kippinge Kirke ses på den anden side af inddæmningen. Det er der vi skal hen. Kirken lå således ved vandet og var i Middelalderen en af de berømteste valfartskirker i Danmark. Folk kom langvejs fra for at blive helbredt af flydende dråber af Kristi blod. Da der ikke var mere af dette, eller rettere da reformationen i 1536 forbød katolicismen, gik man i stedet over til vandet fra Sct. Sørens Kilde.

I nyere tid var kilden blevet væk, men en lokal vandsøger med en pilekvist fandt den efter at nationalmuseets folk havde opgivet. Nu er der opført en brønd omkring den, så man kan smide en mønt i og ønske noget godt."

Kommunerne på Lolland-Falster har som led i et større EU-finansieret projekt under Interreg III B programmet (Rural Development Connection) valgt med disse guider, at råde bod på de hidtil manglende formidlinger af vandre- og spadseremuligheder på Lolland-Falster samt at supplere det udmærkede kortmateriale som Storstrøms Amt har lavet med hensyn til cykling, ved at formidle lokale cykelture.

Publikationerne kan købes for 30 kr pr. stk. på bestillingslisten.

Til toppen af siden